Beginnen makkelijker dan afmaken!?

BEGINNEN MAKKELIJKER DAN AFMAKEN.

2023 is van start. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Voor veel mensen de tijd om met hun goede voornemens in 2023 alsnog dat te bereiken wat in 2022 niet is gelukt. Want vaak hebben we de dezelfde goede voornemens. En denken we dat het nu echt anders gaat worden. Maar is dat zo? Dat dachten we in 2022 en de jaren daarvoor toch ook? Wat maakt het realiseren van onze goede voornemens zo moeilijk? En nog belangrijker hoe maken we het makkelijk?

 … afmaken is moeilijk
Want, natuurlijk was je 2022 gemotiveerd en enthousiast begonnen. Je zou het halen door DDA: Discipline, doorzetten en afzien. Alleen ging het ergens mis. De klad kwam er in. Gedurende het jaar, voor veel mensen half januari, kwam je erachter dat je de zelfopgelegde ‘verplichtingen’ niet ging halen en de frustratie volgde. Want je ging het dit jaar toch echt anders doen, dat was je immers aan jezelf verschuldigd.

Alleen duurt het gemiddeld 3 maanden voordat we ons gedrag veranderen. En dat is best lang om iets nieuws aan te leren. Zeker als we diep van binnen ons gedrag niet niet willen veranderen. Het is immers onze comfort zone geworden en daarbinnen voelt het toch wel comfortabel. Maar ja, als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. En dus ga je nu in 2023 opnieuw starten.

… afmaken wordt makkelijk

Hoe dan? Je slaagt dit jaar wel, als je eerst op onderzoek gaat bij jezelf en bewust te kiezen. Begin door jezelf de volgende vragen te stellen:

  1. Is dat wat je je hebt voorgenomen, iets dat je diep van binnen wilt of is het iets dat je van jezelf of een ander moet? Begint het voornemen eigenlijk met “Het zou goed zijn, als …” Stop er dan mee. Zet het uit je hoofd. Moeten motiveert niet.
  2. Wat wil je bereiken met je goede voornemen? Welk gevoel gaat het jou geven als je bijvoorbeeld naar de sportschool gaat. 
Wat wil je bereiken met het sporten? Gezonder worden? Hoe kan je dat nog meer bereiken? Zijn er meer, dan hangt niet alles af van je bezoek aan de sportschool. Kijk wat het beste bij jou past.
  3. Hoe ziet jouw ideale dag of jouw leven er uit als je je voornemen hebt behaald. Begin met het einde in zicht. Maak het zo concreet mogelijk.
  4. Wie of wat kan je helpen om je goede voornemen te realiseren? Heb je een eigenschap die je daarbij helpt?
  5. Welke hindernissen kan je tegen komen onderweg? Bedenk alvast een strategie voor wat je gaat doen als je in die situatie komt.
  6. Hoe hoog wil je de lat leggen voor jezelf? Ben jij iemand bij de lat echt hoog moet liggen om in actie te komen? Of geldt voor jou ‘hoe hoger de lat, hoe makkelijker je er onder door kan’? Is dat laatste het geval, zorg voor kleine behapbare doelstellingen. Die je makkelijk kan halen, waardoor je zelfvertrouwen groeit.

Heb je de antwoorden op deze vragen dan wordt het afmaken gegarandeerd makkelijker. Maak op basis van je antwoorden bewuste keuzes.


Worden je goede voornemens alsnog geen realiteit. Wees gerust. Je kan iedere dag opnieuw starten, je hoeft niet te wachten tot 1 januari volgend jaar.

Hulp nodig bij het realiseren van je goede voornemens? Plan hier vrijblijvend een kennismakingsgeprek in.

Ik wens je een fantastisch 2023, neem de leiding zodat al je wensen nu echt uit mogen komen! Neem de leiding!

Mandy Godschalk

Andere interessante blogs

Ons aanbod

Individuele coaching

Buitengewoon leiderschap door VIP-dagen en coachtrajecten.
Als jij het verschil wilt maken als leider of als je wilt investeren in je persoonlijke ontwikkeling en gezondheid.

Teamcoaching

Bouwen aan een buitengewoon team. Voor teams die toe zijn aan een frisse start, willen werken aan onderhuidse spanningen of toe zijn aan een inspirerend teamuitje.