Hoe zit jij er eigenlijk bij?!

Hoe krachtig is jouw persoonlijke communicatie

Ken je dat, je zit in de vergadering en een andere deelnemer zit constant op zijn telefoon te kijken? Hoe geïnteresseerd en betrokken komt hij of zij over? Of een van je teamleden zegt dat het goed gaat met het project, maar eigenlijk voel je het tegenovergestelde? Zie je het vaak bij de ander gebeuren? Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Hoe daadkrachtig kom jij over? Hoe vaak zeg jij ja tegen een opdracht of een doelstelling, maar voel je diep van binnen een krachtig ‘nee’. Hoe zit jij er bij in een slecht nieuws gesprek met een medewerker? Komt jouw verbale boodschap dan nog overeen met dat wat je uitstraalt? 

Het overgrote deel van onze totale communicatie bestaat voornamelijk uit lichaamstaal. Onze lichaamstaal geeft aan we de woorden die we zeggen ook diep van binnen menen. Onbewust stralen we uit wat we voelen. Min of meer bewust willen we ons anders (sterker, vrolijker) voordoen dan we zijn. We zeggen dat we ons prima voelen, maar is het ook echt zo? 

Hoe brengen we nu de verbale en non-verbale communicatie op één lijn? Kunnen we ons lichaam wel inzetten als hulpbron? Ja, hoor dat kan. De eerste stap is bewustwording. Hoe kom je nu daadwerkelijk over? Hoe effectief is jouw persoonlijke communicatie?

Wil je thuis eens testen hoe succesvol jouw non-verbale communicatie is? Heb je toevallig een hond? Kijk eens of het lukt om zonder woorden en zonder aanraking de hond naar zijn mand te sturen? Geen hond, wel kleine kinderen? Ook dan zijn er genoeg manieren om te kijken hoe jouw lichaamstaal over komt. Hoe werken jouw kinderen mee als jij haast hebt en snel moet zijn? 

Heb je een paard? Dan heb je de perfecte spiegel van je gedrag in de buurt. Een paard kent geen taal, leest geen visitekaartjes. Een paard kan wel jouw gevoelens en gedrag lezen. En daar reageert hij op. Een paard maakt je bewust van de, misschien wel ongewenste, effecten van je communicatie. Hoe komt de reactie van het paard bij jou over? En als je een andere reactie wilt van het paard, wat kan je dan doen?  

Heb je geen paard? En ben je benieuwd hoe een paard jou kan helpen om jouw persoonlijke communicatie als manager krachtig te maken?  Bel voor een gratis inspiratiegesprek (t.w.v. € 97,00). Tijdens dit gesprek krijg je de eerste tips voor een krachtige persoonlijke communicatie.  Zodat je direct een verschil kan maken!

 


foto: Els Rommers