Goede voorbereiding is het halve werk

GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Een eerste indruk maak je maar één keer en dan wil je goed voorbereid zijn. Zeker als het om je toekomst gaat. Annette belde me omdat zij over een paar dagen een belangrijk gesprek had staan.  Ze zocht hulp om het gesprek voor te bereiden. Ze was niet zeker of ze voor zichzelf wilde gaan beginnen of dat ze zou blijven solliciteren. Natuurlijk zou een vaste baan (financiële) stabiliteit brengen, maar zou ze daar gelukkig van worden? 

En nu had ze een uitnodiging gekregen voor een gesprek bij een organisatie waarbij je je als ZZP’er aan kon sluiten. Het was precies haar vakgebied. Eigenlijk was dit wat ze al jaren leuk vond. Alleen was er van alles in haar leven gebeurd, waardoor ze er nooit aan toe was gekomen. Het ondernemersbloed in haar begon gelijk harder te stromen. Maar toch… was dit nu de meest verstandige keuze? Plus, ze ging voor een kennismakingsgesprek, en daar wil ze zich goed presenteren. Een eerste indruk maak je immers maar één keer.

Over 5 jaar

Annette kwam en ze zei van te voren al: “Ik heb niet zo veel met paarden.” Nu ben ik overtuigd van de kracht van coaching met paarden, maar als mijn klant dat niet is, dan laten we de paarden een keer in de wei staan. 

Lekker in de tuin (ik blijf nu eenmaal graag buiten) zijn we aan de slag gegaan. We hebben gesproken over haar zorgen, haar wensen, haar idealen, haar kwaliteiten en haar valkuilen. Zo’n beetje alle vragen die je kan krijgen op een sollicitatie- of kennismakingsgesprek. Uiteindelijk zijn we toch nog even in de wei gegaan. En daar hebben we met vloerankers de hele lijn nog eens uitgezet. Hoe wil ze dat haar leven er over 5 jaar uit ziet. Wat en wie ging haar helpen om daar te komen. Wat zou haar kunnen belemmeren. Welke beslissingen zouden er genomen moeten worden. Door alles in beeld te brengen, kreeg ze overzicht en wist ze wat haar te doen stond. Ze had haar doel en de weg er naar toe in kaart gebracht. 

Herhaling

Drie dagen later sprak ik haar. Ze was op gesprek geweest. Beide partijen waren erg enthousiast. Doordat we van te voren hadden “geoefend” ging het tijdens het gesprek als vanzelf. “De kracht van herhaling”, zoals ze het zelf noemde. Ze wist nu dat ze voor het ondernemerschap ging.

Ze was te paard geholpen oftewel ze had een eerste begin gemaakt, zonder dat er überhaupt een paard aan te pas was gekomen.

En toen was er koffie . . .

Kan jij een zetje gebruiken? Bel me. Dan help ik je graag “te paard”. Figuurlijk, dan hė!

Andere interessante blogs

Ons aanbod

Individuele coaching

Buitengewoon leiderschap door VIP-dagen en coachtrajecten.
Als jij het verschil wilt maken als leider of als je wilt investeren in je persoonlijke ontwikkeling en gezondheid.

Teamcoaching

Bouwen aan een buitengewoon team. Voor teams die toe zijn aan een frisse start, willen werken aan onderhuidse spanningen of toe zijn aan een inspirerend teamuitje.