Leiderschap met resultaat: makkelijk dan je denkt!

Goed leiderschap begint bij zelfkennis. Het besef van je sterke punten, ontwikkelingsgebieden en het effect van je gedrag op anderen is essentieel. Een leidinggevende die zichzelf goed kent, zorgt ervoor dat hij / zij meer bereikt, in minder tijd en minder moeite!

In de praktijk zien we heel veel soorten leidinggevenden. Bijvoorbeeld:

De luisteraar
Sommige leidinggevenden volgen de non-interventie aanpak: de deur staat altijd open, er wordt geluisterd, maar concrete handvatten ontbreken. Voor de medewerker lucht het op, maar uiteindelijk stoppen ze met praten omdat het niets op lost. De luisteraar heeft een agenda vol afspraken, maar verliest uiteindelijk de verbinding. 

De visionair
Anderen zijn toekomst gericht en hebben een overvloed aan visie, maar het team werkt in het heden en wil ook handvatten voor de huidige praktijk. Een goede visie delen is belangrijk, maar het betrekken van het team is net zo cruciaal. De visionair snapt niet waarom mensen niet meegaan, het is toch helder waar het team naar toe moet? 

De ‘one of the Guys/Girls’ leidinggevende
Een leidinggevende die te dicht bij het team staat, kan het moeilijk vinden om kritiek te uiten wanneer dat nodig is. Hoe behoud je respect en autoriteit terwijl je toch toegankelijk blijft? Ze komen er achter dat er wel degelijk verschil is tussen henzelf en het team. Als leidinggevende heb je immers echt een andere verantwoordelijkheid. 

De control freak
Sommige leidinggevende doen alles zelf omdat ze denken dat het sneller en beter gaat. Maar het ontneemt het team de kans om te groeien en initiatief te tonen. Daarnaast wordt hun eigen to do lijst steeds langer, de agenda steeds voller en de frustratie groeit. 

De baas

Zijn of haar wil is wet. Er is geen ruimte voor tegenspraak en om mee te denken. De resultaten staan voorop. Er is geen ruimte voor fouten, met als gevolg dat fouten worden verdoezeld, dat er geen echte betrokkenheid is vanuit het team. 

In mijn coachpraktijk zie ik het vaak terug. De bedoeling is goed, maar leidinggevenden zijn zich niet bewust van de impact van hun gedrag. Ze weten dat er problemen zijn – medewerkers volgen niet, er is gebrek aan betrokkenheid, fouten worden herhaald – maar ze realiseren zich niet altijd dat dit direct verband houdt met hun aanpak. Zij geven het voorbeeld aan het team. Zeker voor beginnende leidinggevenden is het lastig om het soort leiderschap te vinden dat bij hun (en de organisatie) past. 

Gelukkig is leiderschap te leren, als je bereid bent om jezelf onder de loep te nemen. Het gaat er om dat je jezelf kent en ook de praktische tools krijgt om jouw leiderschap te ontwikkelen. 

Als dit herkenbaar klinkt, is de “Leiding geven met Resultaat” training misschien iets voor jou. Jack de Wit van Het Personeelspunt en ik hebben een drie-daagse training ontwikkeld waarin aan de slag gaat met je persoonlijk actieplan, leert van anderen, tools krijgt om met je team aan de slag te gaan. En dat in een kleine groep, zodat je zeker bent persoonlijke aandacht voor de thema’s waaraan jij wilt werken. Je leert jezelf kennen, begrijpt de impact van je gedrag en ontwikkelt vaardigheden om je team te leiden naar succes.

Wat levert de training op?

   • Inzicht in je eigen leiderschapsstijl

   • Het bouwen van een sterke, betrokken en productieve werkomgeving

   • Effectieve communicatie met je team

   • Het omgaan met uitdagingen en het stimuleren van groei

  Investeer in je leiderschap en ontdek hoe je met resultaat kunt leiden. Samen creëren we een werkomgeving waarin medewerkers gedijen, initiatief tonen en met plezier bijdragen aan het succes van het team.

  Ben je benieuwd? Kijk dan hier voor meer informatie. 

  Andere interessante blogs

  Ons aanbod

  Individuele coaching

  Buitengewoon leiderschap door VIP-dagen en coachtrajecten.
  Als jij het verschil wilt maken als leider of als je wilt investeren in je persoonlijke ontwikkeling en gezondheid.

  Teamcoaching

  Bouwen aan een buitengewoon team. Voor teams die toe zijn aan een frisse start, willen werken aan onderhuidse spanningen of toe zijn aan een inspirerend teamuitje.