Wat zie jij? De bomen of het bos?

WAT ZIE JIJ DE BOMEN OF HET BOS.

In Nederland is het gezegde: Door de bomen het bos niet meer zien. In België gebruiken ze een andere variant: Door het bos de bomen niet meer zien. Het lijkt alsof we hetzelfde bedoelen. Maar is dat zo?

Door de bomen het bos niet zien, wil zeggen dat je door de focus te leggen op details je het geheel niet meer overziet. Je bent verzand in het doen van klusjes, het luisteren naar ieders mening, brandjes blussen. Kortom je mist de grote lijnen in je werk. Als je door het bos de bomen niet  meer ziet,  dan ben je juist te veel bezig met ‘the big picture’. Hoe staat het dan met je acties? Hoe kom je tot daden? Hoe uitvoerbaar zijn dan je grootste plannen? Hoe krijg je je collega’s in actie?

Voor zover het verschil, maar is er ook een overeenkomst? Ja zeker. In beide gevallen was je blik te nauw. Je hebt verzuimd om even stil te staan, met gepaste afstand te kijken naar de situatie en je bewust te worden van de mogelijkheden die er zijn.  Zie je alleen de bomen? Vraag jezelf dan eens af, hoe je zorgt voor structuur, hoe je ruimte maakt om na te denken?  Mijn favoriete uitspraak in dit geval; ‘Het is druk, we doen even niets’. 

Zie je alleen het bos? Maak dan eens actieplan incl. planning hoe je je doelstellingen gaat verwezenlijken. Wie ga je om hulp vragen? Wat verwacht je van je collega’s. Maak het concreet. Zo kom je van denken naar doen.

Is het een beter dan de ander? Nee! Het gaat er om wat je doet als je tot de conclusie komt dat je alleen het bos ziet of juist alleen de bomen. Sta dan  eens stil en kijk rond en zie wat je hebt bereikt. Is er toch iets wat je mist. Het kan zijn dat de je tot de conclusie komt dat sommige bomen mest nodig hebben, gesnoeid of zelfs gekapt moeten worden. Soms is het bos zo dicht dat het licht niet meer op de bodem schijnt. Dan zal ruimte moeten worden gemaakt. Prima, ga er mee aan de slag en het bos kan zich verder ontwikkelen. Een laatste tip: Er is geen betere plek om eens stil te staan, na te denken en te genieten, dan ………. Het bos.  Als je wilt, loop ik graag een keer met je mee.

Andere interessante blogs

Ons aanbod

Individuele coaching

Buitengewoon leiderschap door VIP-dagen en coachtrajecten.
Als jij het verschil wilt maken als leider of als je wilt investeren in je persoonlijke ontwikkeling en gezondheid.

Teamcoaching

Bouwen aan een buitengewoon team. Voor teams die toe zijn aan een frisse start, willen werken aan onderhuidse spanningen of toe zijn aan een inspirerend teamuitje.